Valgfrihed giver medarbejderne større arbejdsglæde

Virksomhedens IT-platform behøver ikke være en enten-eller-løsning. Hos VisitDenmark fik medarbejderne valget mellem PC og Mac, og det gjorde noget ved arbejdsglæden og effektiviteten.

Test

Testkunde

Overskrift

Mac eller PC? Valgfrihed giver medarbejderne større arbejdsglæde

Beskrivelse

Bruger du PC eller Mac? Vi er ofte vant til at bruge det ene eller det andet, men ifølge Apple Specialist hos ENVO IT, Mark Lajer, så er det vanens magt, der har taget styringen, når vi insisterer på det ene frem for det andet.

»Mange organisationer er bygget op omkring den ene eller den anden platform, men det er mere en vane end en logik. For du kan udføre det samme arbejde i de samme programmer på begge platforme, så der er ingen grund til at hæmme medarbejdernes produktivitet ved at tvinge dem til at arbejde med en platform, de ikke er vant til at arbejde med,« siger Mark Lajer.

Valgfrihed bidrog til medarbejdertilfredshed
Det er netop, hvad de hos VisitDenmark har oplevet efter, at deres medarbejdere har fået valgfrihed mellem de to styresystemer. Her oplevede ledelsen, at især de kreative medarbejdere ønskede at bruge Mac. Derfor har organisationens ca. 100 medarbejdere siden efteråret fået mulighed for at skifte PC’en ud med en Mac.

»Det var et krav, at medarbejderen var vant til at arbejde med Mac, så vi ikke skulle lære dem op i noget nyt. For filosofien er, at du arbejder bedst med det, du er vant til,« siger Thomas Thomsen, IT-drift & Systemansvarlig hos Visit Denmark.

Cirka en tredjedel af medarbejderne har på nuværende tidspunkt valgt at skifte til Mac. Det gælder især den yngre gruppe af medarbejdere.

»Vi oplever en større tilfredshed blandt medarbejderne, og i forhold til support kan det også blive en fordel, at Mac-brugerne føler sig hjemme i Apples univers og dermed bedre kan løse nogle problemer selv,« siger han og tilføjer:

»Det har selvfølgelig været en omstilling, særligt for IT-afdelingen, men det har været positivt. Dels var jeg overrasket over, at Mac var konkurrencedygtige på prisen. Dels synes jeg, vi er kommet langt i forhold til integrationen, hvor samkøringen af de to systemer har været forholdsvis enkel. Vi mangler stadig at få flyttet tingene fra den interne server op i skyen. Når det er på plads, bliver det endnu lettere.«

»Følelsen af at være effektiv betyder noget for arbejdsglæden«
En af de VisitDenmark-medarbejdere, der skiftede PC’en ud med Mac, er Senior Projektleder Lene Hylleberg.

»Jeg blev super glad, da vi fik mulighed for at vælge, og jeg var ikke i tvivl. I mit arbejdsliv har jeg både arbejdet med PC og Mac, men privat bruger jeg iPhone, Mac og iPad, og det har altid været langt mere intuitivt for mig at arbejde med Apples styresystem. Det går langt hurtigere, når jeg skal forberede præsentationer og kreative workshops, og følelsen af at være effektiv betyder helt sikkert noget for arbejdsglæden,« siger hun.

Hun påpeger, at den nye IT-struktur har krævet tilvænning, og det har været altafgørende, at ledelsen – og i særdeleshed IT-afdelingen – har været omstillingsparate og løsningsorienterede.

»Det betyder meget, at der har været fuld opbakning fra ledelsen til, at det skulle blive en succes for alle – og at vi som medarbejdere har fået mulighed for at påvirke vores egen arbejdsdag. Det sætter jeg stor pris på,« siger hun.

Opbakningen fra ledelsen har været der, og selvom skiftet har været en omstilling for både medarbejdere og IT-afdelingen hos VisitDenmark, så er det, ifølge IT-drift og systemansvarlig hos VisitDenmark Thomas Thomsen, gået en del lettere med hjælp fra ENVO IT, der har hjulpet med processerne omkring også at få Mac som en del af virksomhedens it-systemer.

»ENVO IT har været en uvurderlig hjælp i forbindelse med implementeringen af Macs i VisitDenmark – og det er dejligt at Mosyle (administrationsværktøj, red.) bliver ved med at tilføje ny funktionalitet, så det vi ikke kunne i starten, med tiden bliver muligt.«

Et væsentligt konkurrenceparameter
Det er ikke kun vigtigt for de medarbejdere, der allerede er en del af virksomheden, at de har valgfrihed. Ifølge en PwC-undersøgelse mener 78 procent af millennials, at adgangen til deres foretrukne teknologiprodukter på arbejdspladsen vil betyde, at de kan udføre deres arbejde mere effektivt. Det stiller krav til virksomhederne, der må tage gamle mønstre op til genovervejelse – både for at fastholde og tiltrække arbejdskraft.

»Lige nu er det arbejdstagers marked, hvor mange kan vælge og vrage blandt jobs. Derfor er det en stor fordel at lade medarbejderne vælge frit mellem PC og Mac, hvis man vil gøre sig attraktiv som virksomhed,« siger Mark Lajer.

Et af argumenterne for at mange virksomheder holder fast i PC’en er, at Mac’en er for dyr. Men den myte maner Mark Lajer hurtigt til jorden:

»Indkøbsprisen på en Mac er højere, men hvis du tager styresystemer, licenser og support med i ligningen er det over en periode på tre år billigere med Apple.«